Alles over online verzekeren | Motorrijtuigen
Wet aansprakelijkheid motorrijtuigen (WAM)
De wet aansprakelijkheid motorrijtuigen is erop gericht om verkeersdeelnemers te beschermen tegen de financiële gevolgen van schade door motorrijtuigen. In het kader hiervan regelt de WAM diverse financiële waarborgen voor iedereen die schade kan leiden door toedoen van een motorrijtuig, dus ook voor eigenaren en inzittende van andere motorijtuigen.
Binnen de WAM zijn de vijf belangrijkste elementen:
De verzekeringsplicht
Een beperkt aantal toegestane uitsluitingen
Het rechtstreeks vorderingsrecht van de benadeelde
Het waarborgfonds motorverkeer
De minimaal verzekerde sommen
De verzekeringsplicht
Ieder bezitter van een zich op de weg bevindend motorrijtuig is verplicht om voor dit motorrijtuig een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Dit geldt dus ook voor motorrijtuigen die op een eigen terrein geparkeerd zijn of worden gebruikt. Het afsluiten van een cascoverzekering is niet verplicht. Voor een auto waar langdurig niet mee gereden wordt, kan ontheffing van de verzekeringsplicht worden aangevraagd. Dit kan ook voor een bepaalde perioden bijvoorbeeld voor een camper die een maand per jaar wordt gebruikt. Hierbij wordt uiteraard wel de voorwaarde gesteld dat er in de periode van ontheffing niet mee aan het verkeer wordt deelgenomen. Als er geen ontheffing is aangevraagd is diegene strafbaar. Om te kunnen controleren of de verzekeringsplicht van de WAM wordt nageleefd, moet iedere verzekeraar de WA-verzekering die hij afsluit melden bij het RDW.
Een beperkt aantal toegestane uitsluitingen
De WAM beperkt de toegestane uitsluitingen op de verzekering. Het is de WAM-verzekeraar wel toegestaan om andere uitsluitingen op te nemen in de algemene verzekeringsvoorwaarden, maar het is op basis van de WAM niet toegestaan om zich vervolgens op deze uitsluitingen te beroepen jegens benadeelden. Dit om het slachtoffer te beschermen en de financiële zekerheid te beiden bij schade toegebracht door een motorrijtuig.
Er zijn vier uitsluitingen op de dekking van een WA-verzekering die wel zijn toegestaan:
De aansprakelijkheid van degene die zich het schadeveroorzakende motorrijtuig door diefstal of geweld heeft toegeëigend
Schade aan zaken die door het veroorzakende motorrijtuig worden vervoerd
Schade aan de bestuurder van het veroorzakende motorrijtuig zelf
Schade veroorzaakt tijdens officiële snelheid of behendigheidswedstrijden
Het rechtstreeks vorderingsrecht van de benadeelde
Een slachtoffer of benadeelde met schade door motorrijtuigverkeer mag rechtstreeks de verzekeraar van de veroorzaker aanspreken voor schadevergoeding, dit hoeft dus niet via de veroorzaker zelf. Dit heet rechtstreeks vorderingsrecht. Als het nodig is kan de benadeelde bij de RDW nagaan bij welke verzekeraar een motorrijtuig verzekerd is, op basis van het kenteken.
Het waarborgfonds motorverkeer
Zoals gezegd kennen we in Nederland een verzekeringsplicht. Desalniettemin rijden er nog steeds onverzekerde motorrijtuigen rond. Daarnaast rijden sommige bestuurders nadat zij met hun motorrijtuig schade hebben veroorzaakt, helaas door zonder zich te melden.
Het waarborgfonds motorverkeer is opgericht om in dergelijke situaties, waarin de benadeelde zijn schade niet vergoed krijgt van de verzekeraar van de veroorzaker, financiële bescherming te bieden.
De benadeelde kan een beroep doen op het waarborgfonds als hij schade heeft geleden door een:
Onverzekerd motorrijtuig
Gestolen motorrijtuig
Onbekend motorrijtuig
Motorrijtuig van een vrijgestelde gemoedsbezwaarde
Motorrijtuig dat verzekerd is bij een insolvente verzekeraar
De minimale verzekerde sommen
Op grond van de 5e WAM-richtlijn vereist de WAM de volgende minimale verzekerde sommen voor de particuliere motorrijtuigen:
- 600.000 voor alle slachtoffers met letselschade
- 120.000 voor de veroorzaakte zaakschade
Bedragen zijn geïndexeerd