fbpx
Skip to main content
Laagste prijs garantie
Grootste aanbod
Hulp bij schade
Persoonlijk contact
100% onafhankelijk
Laagste prijs garantie
Grootste aanbod
Hulp bij schade
Persoonlijk contact
100% onafhankelijk

✔️Online tools   ✔️De beste optie's   ✔️Onafhankelijk   ✔️Geheel vrijblijvend

Beleggen:
Maximale hypotheek berekenen:

✔️. Vergelijk gratis en vrijblijvend

✔️. Banken, brokers en vermogensbeheerders

✔️. Bepaal zelf je inleg

Beleggen:
Beleggen brengt risico's met zich mee. De meest voorkomende risico's zijn marktrisico, renterisico, kredietrisico, liquiditeitsrisico en valutarisico. De financiële markt is continu in beweging, hierdoor kan het voorkomen dat je beleggingen minder waard worden of zelfs hun waarde verliezen.
Op deze pagina:

Wat is geld beleggen?

Verschillende soorten beleggingen:

Geld beleggen voor je pensioen:

Veelgestelde vragen over beleggen:

Wat is geld beleggen?

Spaargeld in een kluis wordt door inflatie steeds minder waard. Dat betekent dat je voor hetzelfde geld minder kan kopen. Met beleggen probeer je je geld juist meer waard te laten worden. Het is een vorm van investeren waarmee je mogelijk meer rendement krijgt dan de inflatie. Wil je beleggen? Dan kan je dit zelf doen, of het uit handen geven. Bedenk wel dat beleggen risicovol is. Gaat het fout? Dan verlies je geld.

De kans is groot dat er op dit moment al voor je wordt belegd. Dat gebeurt vaak zonder dat je zelf in de gaten hebt. Heb je bijvoorbeeld een pensioenregeling via je werkgever? Dan wordt je maandelijkse inleg beheerd door je pensieonuitvoerder. 

Je kan zelf beleggen door bijvoorbeeld aandelen of obligaties te kopen, en die vervolgens weer tegen een hogere prijs te verkopen. De waarde van die producten wordt bepaald door vraag een aanbod. Is er veel vraag? Dan gaat de prijs omhoog. Bij weinig vraag daalt de prijs juist. Is de waarde van je beleggingen hoger dan toen je ze kocht? Dan maak je winst. Dit wordt ook wel rendement genoemd. Bij beleggen kan rendement uit twee delen bestaan:

  • ​het rendement dat je bij verkoop van je aandelen kan ontvangen 
  • divident dat je tussentijds kan ontvangen 
Risico's beperken: risicoprofiel

Sommige mensen vinden beleggen (te) ingewikkeld en risicovol. Je kan natuurlijk (een deel van) je inleg verliezen. Maar beleggen kan je ook meer opleveren dan wanneer je spaart. Het is belangrijk om eerst na te denken over je beleggingsdoel. En hoeveel risico je hiervoor wil en kan nemen. Dit leg je vast in een risicoprofiel. Als je vooraf zo’n profiel opstelt, beperk je de risico’s die je niet wil of kan nemen. Je risicoprofiel kan variëren van zeer voorzichtig (defensief) tot zeer risicovol (offensief). Door een paar vragen te beantwoorden, ontdek je welk profiel het beste bij je past. Denk aan vragen over je:

  • ​risicobereidheid 
  • risicomogelijkheid 
  • beleggingsdoel 
  • beleggingshorizon 
  • beleggingservaring 
Risicobereidheid en risicomogelijkheid

Ben je bereid om meer risico te lopen, waardoor de kans op een hoger rendement groter is? En kan je het financieel aan als je een groot deel van je inleg verliest? Als je deze vragen met ‘ja’ kan beantwoorden, kom je sneller uit op een offensief risicoprofiel.

Beleggingsdoel

Wil je beleggen om meer inkomen voor later op te bouwen? Dan wil je dit beleggingsdoel ook graag behalen. Het is dan vaak slimmer om minder risicovol te beleggen, dan wanneer je belegt voor iets dat niet noodzakelijk is. Bijvoorbeeld om een wereldreis te kunnen maken, of een tweede woning te kopen. De noodzaak van je doel bepaalt dus hoeveel risico je kan nemen.

Beleggingshorizon

Je beleggingshorizon bepaalt de periode waarin je je beleggingsdoel wil halen. Hoe langer je de tijd hebt om te beleggen, hoe meer risico je kan nemen. Beleg je om je pensioen aan te vullen? Dan heb je vaak een ruime beleggingshorizon. Je kan daardoor in het begin wat risicovoller beleggen. Kom je dichter bij je pensioen? Dan bouw je het risico af. In het begin heb je namelijk meer kans om eventuele verliezen goed te maken. Maar vlak voor je pensioen wil je natuurlijk niet het risico lopen dat je alles verliest. Deze manier van beleggen wordt ook wel lifecycle-beleggen genoemd.

Verschillende soorten beleggingen:

Je kan op verschillende manieren beleggen. Denk aan de volgende categorieën: 

  • ​aandelen
  • vastgoed 
  • obligaties
  • liquiditeiten

Bij elke categorie hoort een ander gemiddeld risico en rendement. Bij aandelen loop je bijvoorbeeld veel meer risico dan bij obligaties. Maar tegelijkertijd heb je ook meer kans op een hoger rendement. Bij obligaties is het juist tegenovergesteld. Het risico dat je loopt is gemiddeld lager, maar je rendement meestal ook. Je kan beleggen per categorie, maar ook via een modelportefeuille of beleggingsfonds. 

Geld beleggen voor je pensioen

Heb je een pensioentekort? Dan kan je met beleggen je tekort aanvullen. Bij een aantoonbaar pensioentekort kan je vaak ook beleggen met een belastingvoordeel. Je kan je inleg dan aftrekken van je inkomstenbelasting bij je belastingaangifte. Hier zit wel een maximum aan: je jaarruimte. Ook hoef je over het opgebouwde vermogen dan geen belasting te betalen. Dit vermogen staat vast tot je AOW-leeftijd. Vanaf dat moment kan je er een pensioenuitkering van aankomen. Er wordt dan periodiek een bedrag uitgekeerd. Je betaalt daar nog steeds inkomstenbelasting over, maar vaak wel een lager belastingtarief. 

Veelgestelde vragen over beleggen:

Wat is een modelportefeuille?

Bij veel financiële instellingen kan je beleggen via modelportefeuilles. Die sluiten aan op de verschillende risicoprofielen. Afhankelijk van je risicoprofiel wordt er een bepaalde portefeuille geadviseerd. Die kan, net als je risicoprofiel, variëren van zeer voorzichtig tot zeer risicovol. 

Elke modelportefeuille heeft een algemene, standaard verdeling. Bij een zeer risicovolle portefeuille kan je inleg voor 100 % belegd worden in aandelen. Bij een zeer voorzichtige portefeuille wordt er juist niet belegd in aandelen, maar meer in obligaties en liquiditeiten. Door je inleg te verspreiden over verschillende categorieën, wordt het risico lager.

Wat is een beleggingsfonds?

Je kan er ook voor kiezen om te beleggen via een beleggingsfonds. Dat is een soort verzamelpunt voor beleggers. Samen met anderen leg je collectief geld in. Afhankelijk van het soort fonds worden hier vervolgens producten mee gekocht. De meest voorkomende fondsen zijn: 

  • ​aandelenfondsen
  • mixfondsen
  • vastgoedfondsen
  • obligatiefondsen

Vaak specialiseert een beleggingsfonds zich in bepaalde sectoren, bedrijven en regio's. Op die manier kunnen risico's beter verspreid worden en wordt geprobeerd een zo hoog mogelijk rendement te halen. 

Wil je beleggen via een beleggingsfonds? Neem dan contact op met je bank of financieel adviseur voor meer informatie. 

Wat kost geld beleggen?

Wil je gaan beleggen? Dan is het slim om je goed te informeren over de kosten en mogelijkheden. Zo voorkom je onverwachte verrassingen. De kosten voor beleggen verschillen namelijk per situatie en per financiële instelling. Hoe meer werk je uit handen geeft, hoe hoger de kosten vaak zijn. Voorbeeld: een vermogensbeheerder is vaak duurder dan wanneer je zelf belegt met advies van een adviseur. Ga je zelf beleggen? Dan is het goed om te weten dat dit ook kosten met zich meebrengt. Aan het aankopen en verkopen zijn namelijk ook altijd kosten verbonden. Handel je veel? Dan kunnen de kosten dus ook snel oplopen.

Is beleggen voor jou de juiste keuze?

Beleggen met veel rendement klinkt aantrekkelijk. Maar het is verstandig om eerst te bepalen of je ook daadwerkelijk het geld hebt om te kunnen beleggen. Zorg er eerst voor dat je de noodzakelijke buffer hebt. Dit kan je eenvoudig checken via de Nibud bufferberekenaar. Met een buffer heb je altijd voldoende geld achter de hand.

Waarom u beter bij ons verzekerd kunt zijn?
  • Wij zijn er voor de klant.
  • Ruim 25 jaar ervaring.
  • Persoonlijk contact.
  • Wij vergelijken de beste verzekeraars.
Laatste nieuws, reviews en blogs:
Laatste nieuws en blogs: